Sameiets adgang til å inngå avtaler med seksjonseiere om vedlikeholdsplikten

Om sameiets adgang til å inngå avtaler med seksjonseiere om vedlikeholdsplikten.

Det følger av eierseksjonsloven § 32 at det kan fremgå bestemmelser «i vedtektene» som avviker fra lovens bestemmelser om ansvar for vedlikehold. Dette innebærer at det ikke er anledning til å inngå ikke-vedtektsfestede avtaler om et utvidet vedlikeholdsansvar for seksjonseier. En bestemmelse om et slikt utvidet ansvar må fremgå av vedtektene. Dette er en forandring fra den tidligere eierseksjonsloven av 1997.

Dette får den virkning at eventuelle avtaler, som ikke fremgår av vedtektene, vil kunne miste sin virkning fra 1. januar 2019 ettersom bestemmelser i strid med den nye loven, da anses bortfalt.

Et praktisk eksempel vil være dersom en seksjonseier vil gjennomføre tiltak på fellesarealene knyttet til sin seksjon, som sameiet ellers ville hatt ansvaret for. Seksjonseier ønsker for eksempel å utbedre sin terrasse før denne har et vedlikeholdsbehov som sameiet er ansvarlig for. Det er i slike tilfeller ikke lenger adgang til å avtale med seksjonseier at denne selv skal bekoste dette og ha det fremtidige vedlikeholdet, uten at dette samtidig nedfelles i vedtektene.